Nieuwjaarsdeals   Begin het nieuwe jaar met 13% extra korting!
Code: 2025
Bekijk de Nieuwjaarsaanbiedingen
info
Geen producten gevonden voor deze selectie.

De gloeilamp is de oudste vorm van elektrisch licht produceren. Door het verbod op gloeilampen sinds 2012, moet er op andere manieren licht in de duisternis worden gebracht. De oplossing zijn LED lampen en filament lampen, die qua ontwerp gebaseerd zijn op de klassieke gloeilamp, maar zuiniger en efficiënter zijn zonder aan lichtsterkte te hoeven boeten.

Vergelijking van klassieke gloeilampen en LED gloeilampen

Gloeilampen LED lampen
hoog energieverbruik: slechts 5% van de energie wordt nuttig omgezet energie-efficiënt en hoog lichtrendement: tussen 30 en 40% omgezette energie
energie-efficiënt en hoog lichtrendement: tussen 30 en 40% van de energie wordt omgezet

lange levensduur: 35.000 tot 50.000 uur

kleurtemperatuur tussen 2300 en 2700 Kelvin

elke kleurtemperatuur mogelijk

E14 en E27 gloeilampen

LED lampen zijn verkrijgbaar met E14 / E27 fitting (soms retrofit" genoemd). Deze kunnen eenvoudig in bestaande armaturen worden geschroefd.

 

Smart Home compatibel (afhankelijk van model)

kunnen worden gedimd

Dimbare LED lampen moeten geëtiketteerd zijn als "dimbaar"

Helderheid wordt aangegeven in watt Vermelding van helderheid in lumen".

Hoe en waar kunnen gloeilampen worden weggegooid?

Om het milieu te beschermen en te voorkomen dat het vervuild wordt met schadelijke stoffen zoals kwik, is het belangrijk om gloeilampen op de juiste manier weg te gooien. Oude gloeilampen mogen bij het restafval weggegooid worden. Informatie en tips over het correct weggooien van andere lichtbronnen zoals halogeenlampen en spaarlampen vindt u in ons artikel: Lampen weggooien - Wat u moet weten.

 

FAQ: Wat u moet weten over gloeilampen

Gloeilampen zijn warmtestralers: hun licht wordt geproduceerd door het verhitten van een wolfraam gloeidraad met zijn hoge smeltpunt door de stroom van elektriciteit. Hoe meer watt een gloeilamp via zijn gloeidraad absorbeert, hoe sterker zijn lichtstroom en dus de waargenomen helderheid in de kamer. Omdat de draad nog koud is wanneer deze wordt ingeschakeld, vloeit er aanvankelijk meer stroom dan wanneer deze in werking is. Naarmate de draad warmer wordt, neemt de weerstand toe en neemt de stroomsterkte af. Hoe hoog de elektrische spanning moet zijn om de stroom door de gloeidraad te laten stromen, wordt aangegeven door de elektrische weerstand: Hoe hoger de weerstand, hoe lager de stroomsterkte. Om meer te weten te komen over de structuur van de gloeilamp rond de gloeidraad, glazen bol, edelgas en gloeidraad en de functie van de gloeilamp, is het de moeite waard om ons tijdschriftartikel "Gloeilampen: structuur en functie" te bekijken.

Het kopen van gloeilampen is sinds 2012 niet meer mogelijk in de EU voor normaal huishoudelijk gebruik. Dit markeert het einde van het 130-jarige tijdperk van de lichtbron die door de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison tot volle ontwikkeling werd gebracht. De reden voor het verkoopverbod is de lichtopbrengst: de inefficiënte warmtestralers zetten slechts 5% van de geabsorbeerde energie om in licht. Het grootste deel van de energie gaat dus ongebruikt verloren, waardoor de energie-efficiëntie van gloeilampen extreem laag is. Bovendien hebben gloeilampen een korte levensduur: de gloeidraad verliest atomen wolfraam door verdamping telkens als hij wordt aangezet, zodat hij na ongeveer 1000 uur kapot gaat.